Het Oranje Bierhuis

HET ORANJE BIERHUIS



Vanavond thuis na een te lange vergadering, nog even internet bekijken. Eerst naar Liwwadders, natuurlijk. Het bovenste bericht luidt: "revolutie in Oranje Bierhuis? Nieuwsgierig als ik ben, even doorklikken en dan wordt de bedoeling duidelijk. Robbie Robben moet strak in het (bedrijfskledings-)pak. Nieuwe vensters voor de ramen. Verantwoorde grenen meubeltjes in de gelagkamer. De verlichting moet anders (moderner? minder gedempt?). En genieten maar met de plantenbakjes voor de ramen en een bankje er tussen. Als klapstuk wordt er ook nog muzak gedraaid. We kunnen straks dus George Zamfir met zijn panfluit het publiek horen verpozen.


Wat zou het eindresultaat zijn? Een café dat je net zo gemakkelijk tegen kunt komen in Houten, Nieuwegein, Almere of Drachten? Ik vrees met grote vreze. Datgene dat het Bierhuis tot hét Bierhuis maakt dreigt te verdwijnen. De tafelkleedjes, de nepbloemen, de niet bij elkaar passende stoelen (waarvan je altijd denkt, zak ik er niet door heen) en de rijke keuze van overhemden van Robbie, vormen samen met het monumentale karakter de charme van het Oranje Bierhuis. Iedereen die binnen stapt, van minister tot uitkeringsgerechtigde heeft het idee dat de tijd heeft stil gestaan en krijgt het goede gevoel. Dat leidt tot mooie avonden!


En ... dat moet toch niet veranderen!


Jerre Hakse, die moet adviseren over de aanpassingen, spreekt van een breed kapittel met veel stemmen. Moeten dan niet de vaste klanten en alle sympathisanten van het Oranje Bierhuis, maar ook Aed Levwerd, een stem krijgen in het geheel?!


Aukje de Vries (25 mei 2005)


Bericht op Liwwadders:


Interieur niet langer heilig, revolutie in Oranje Bierhuis?

 

Het historische interieur van het Oranje Bierhuis in Leeuwarden is niet langer heilig. Vele jaren leek de tijd in het café stil te staan en bleef de inboedel min of meer onveranderd, maar eigenaar Heineken en de exploitanten hebben de Leeuwarder kunstenaar Jerre Hakse benaderd om een nieuw totaalconcept te ontwikkelen. Deze zegt absoluut de ouderwets gezellige sfeer te willen handhaven, maar heeft tegelijkertijd een waslijst veranderingen voor ogen.



Volgens Hakse is er namelijk veel mis met het Bierhuis aan het Auckemastraatje, dat reeds rond 1770 werd opgericht als Oranje Koffiehuis. Het etablissement behoort daarmee samen met café Blauwhuis tot de oudste nog bestaande horecazaken van de stad. “Maar er is al jaren helemaal niks aan het interieur gedaan”, zegt Hakse. “De huidige vloer zou bijvoorbeeld niet misstaan in een kippenhok, er moet nodig worden geschilderd, stoelen en tafels moeten vervangen, de sigarettenautomaat en de tv moeten weg en de verlichting moet aangepast, net als de bedrijfskleding. Het moet meer representatief. Ook ben ik er voorstander van dat bij wijze van proef andere ramen in het pand worden gezet. Buiten wil ik een terras, het meubilair is al besteld, bloembakken en twee banken aan de gevel.” Al met al heeft Hakse nogal wat voor ogen, zeker gezien de historie van de uitspanning.



Een echte cultuurbreuk is het voorstel om in de praatkroeg voortaan muziek te draaien. “Nou ja, alleen wat klassiek en op zacht volume”, relativeert Hakse. “Wat ik in feite wil is het Oranje Bierhuis veredelen met behoud van het authentieke karakter.” Of alle voorstellen ook daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd, is nog onzeker. Hakse: “Er zijn in dit kapittel veel stemmen. Te veel, want eigenlijk had alles komend weekend al klaar moeten zijn om tegelijkertijd te worden heropend met het tegenovergelegen stadhuis.”



 

Datum: Woensdag, 25 Mei 2005