LIWWADDERS OKTOBER: SERGE HOLLANDER "HET IS EEN VERSLAVING OM MET DEZE STAD BEZIG TE ZIJN"

Een goed bereikbare binnenstad met vriendelijke parkeertarieven, ruime openingstijden van fietsenstallingen en parkeergarages die ook op zondag toegankelijk zijn. Serge Hollander zou graag zien dat Leeuwarden zich de komende jaren inspant voor verbetering van de infrastructuur. Hollander zit sinds begin dit jaar in de gemeenteraad voor de VVD en heeft onder andere infrastructuur in zijn portefeuille.

 

Serge Hollander (33) is verknocht aan Leeuwarden, de stad waar hij opgroeide en nu met zijn vriendin en dochter in hartje centrum woont. “In de tijd dat ik op de kieslijst kwam, was mijn dochtertje net geboren en dat was voor mij een extra drijfveer om de lokale politiek in te gaan. Ik wil graag dat zij hier in een leuke en veilige omgeving opgroeit.”
 
De gemeente Leeuwarden kende Hollander al van de andere kant. Hij werkte er als ambtenaar bij Grondzaken en Economische Zaken. Sinds drie jaar is hij werkzaam bij de gemeente Lelystad, maar als sociaal bewogen Leeuwarder miste Hollander het om nauw bij het reilen en zeilen van de stad betrokken te zijn. “De politiek kriebelde altijd al. Ik had niet de behoefte om weer als ambtenaar in Leeuwarden aan de slag te gaan, maar wilde wel weer meer weten wat er speelde in de stad. Daarom was het een logische stap om de lokale politiek in te gaan.”
 
Het raadslidschap bevalt Hollander goed. “Het is een verslaving om met deze stad bezig te zijn. De afgelopen maanden is misschien het beeld ontstaan dat ik behoorlijk kritisch ben. Maar ik ben ook iemand die verbindt, een netwerker. Ik hoop dat ik in de raad ook kan laten zien dat ik rechtvaardig ben en dat mensen die mij benaderen een eerlijk antwoord krijgen. Eerlijkheid staat niet altijd voorop in de politiek, maar ik vind het heel belangrijk om eerlijk en recht door zee te zijn.”
 
Grondzaken, publieke dienstverlening, infrastructuur en herindeling zijn de zaken waar Hollander zich namens de VVD mee bezighoudt in de Leeuwarder politiek. “Wat infrastructuur betreft hebben we als VVD een initiatiefvoorstel ingediend voor een verkeersoplossing bij de Blokhuispoort. Als VVD vinden wij goede bereikbaarheid van de binnenstad belangrijk, en dan is het niet onze stijl om alleen te zeggen: dit is niet goed. We dienen ook zelf een voorstel voor een oplossing in. Helaas heeft ons voorstel het niet gehaald, maar de wethouder neemt onze oplossing wel mee.”
 
Ook over de nieuwe gemeentelijke website heeft Hollander namens de VVD kritische vragen gesteld. “De nieuwe website heeft allesbehalve het niveau dat hij zou moeten hebben. Juist in een tijd van recessie moet de gemeente extra zijn best doen de stad op een goede manier te promoten. Dan moet je burgers en ondernemers op een toegankelijke en laagdrempelige manier laten weten wat je voor hen kunt betekenen.”
 
Dat geldt wat Hollander betreft niet alleen voor de website, maar in het algemeen. “De gemeente Leeuwarden heeft nog teveel de houding: wij zijn een mooie stad en mensen moeten blij zijn dat ze zich in Leeuwarden kunnen vestigen. Dat past niet bij deze periode. Ik zou graag zien dat Leeuwarden zich actiever gaat inspannen voor burgers en ondernemers.”
 
Ook zou Hollander graag willen dat Leeuwarden investeert in verbetering van de infrastructuur van de binnenstad voor fietsers en automobilisten. “Leeuwarden is in de lijstjes van parkeergaragetarieven duurder dan Zwolle en Assen. Daar moeten we iets aan veranderen. Ik vind het mooi dat Leeuwarden zich als evenementenstad ontwikkelt. Daardoor is het op zondag drukker in de stad. Maar dan vind ik het niet bij deze tijd passen dat alle parkeergarages behalve die op het Oldehoofsterkerkhof op zondag gesloten zijn. Dat hoort niet bij gastvrijheid.”
 
Bied bijvoorbeeld het eerste uur parkeren gratis aan, stelt Hollander voor. “Daarmee trek je mensen naar de stad. Het kost wat, maar het brengt ook veel op waarmee je de economie een boost geeft. Wij zouden dat wel aandurven. En neem de fietsenstalling in de Sint Jacobstraat. Een mooie basisvoorziening, maar waarom is hij op vrijdagavond niet geopend? Wij worden als VVD nog wel eens als autopartij bestempeld, maar dat zijn we niet. Wij vinden Leeuwarden óók een fietsstad en willen iets doen voor de fietsers.”