INSTALLATIE NIEUWE GEMEENTERAAD LEEUWARDEN

Op donderdag 11 maart is de nieuwe gemeenteraad van Leeuwarden geinstalleerd. Voor de VVD legden de volgende raadsleden de gelofte afgelegd: Aukje de Vries, Karen Vasbinder - van Loon, Serge Hollander, Wyb Feddema en Harry Bevers. VVD-lijsttrekker Aukje de Vries hield een algemene beschouwing met een interpretatie van de verkiezingsuitslag:

Allereerst iedereen van harte gefeliciteerd met een plaats in deze raad! Het is het hoogste vertegenwoordigende orgaan van de gemeente. Een hele eer, maar ook een hele klus, en ik wens iedereen dan ook heel veel succes! Zorg dat je van je raadslidmaatschap geniet, maak er een feestje van. En zorg ervoor dat je geen consument van papier wordt.

 
Vorige week woensdag mochten de Leeuwarders naar de stembus. Helaas maakten slechts weinigen gebruik van hun stemrecht. Met een opkomstpercentage van 49,9% in Leeuwarden werd een nieuw dieptepunt bereikt. En dat ondanks allerlei opkomstbevorderende maatregelen. In 2006 was de opkomst nog 56%. Een zorgelijke ontwikkeling. Desalniettemin heeft de kiezer gesproken. En wat de VVD betreft in ieder geval reden te meer de verkiezingsuitslag en de verschuiving die daaruit naar voren komt niet maar simpelweg naast je neer te leggen als onbelangrijk. Dan neem je de kiezer niet serieus.
 
De VVD feliciteert allereerst alle winnaars van deze verkiezingen: NLP, D66 en PAL/Groenlinks. De VVD is natuurlijk ook ontzettend blij met haar eigen winst, één zetel erbij en tweede partij van Leeuwarden! Het voelt als een beloning voor een constructieve, actieve en initiatiefrijke periode van 4 jaar!
 
In 2006 is door verschillende partijen nadrukkelijk gezegd dat de verkiezingsuitslag zichtbaar zou moeten zijn in het te vormen college. De VVD vindt dat het in dit geval ook zo zou moeten zijn. In 2006 was er een ruk naar links. In 2010 is er een duidelijke verschuiving naar rechts. PvdA en SP verliezen. NLP, D66 en VVD winnen. De samenstelling van het college moet recht doen aan de uitslag van de verkiezingen. 2 van de 3 collegepartijen verliezen stemmen, ook al komt dat bij het CDA niet tot uiting in minder zetels, maar toch.
 
De huidige collegepartijen hebben nog een meerderheid van 21 zetels. Dat is krap, heel krap! Simpelweg een voortzetting van het huidige college is daarom niet logisch, ze doet in ieder geval geen recht aan de verkiezingsuitslag.
 
De VVD vindt dat een college moet kunnen steunen op een coalitie die een ruime en stabiele meerderheid in de raad heeft. Ofwel een werkbare meerderheid.
 
Dit vooral met het oog op alle ontwikkelingen en moeilijke keuzes waar de gemeente Leeuwarden de komende 4 jaar voor komt te staan.
 
De VVD wil de komende 4 jaar graag weer bestuursverantwoordelijkheid nemen. De VVD heeft afgelopen 4 jaar een constructieve houding gehad, maar was waar nodig ook kritisch. De VVD heeft heel veel initiatieven genomen. En goed samengewerkt met verschillende partijen in de raad.
 
Voor een nieuw beleidsprogramma voor de komende 4 jaar, wil de VVD op de inhoud open de discussie aangaan met de andere betrokken partijen. Uiteindelijk moet natuurlijk wel een duidelijk liberale inbreng herkenbaar zijn.
 
Belangrijk uitgangspunt is een solide financieel beleid. De VVD vindt echter dat de gemeente ook in deze tijd moet blijven investeren voor een goede toekomst van onze gemeente. In de stad, in de dorpen, in mensen en voor bedrijven.
 
De VVD is bereid om scherpe en duidelijke keuzes te maken. Die zullen ook nodig zijn. Want er speelt veel …
 
  • Zo’n 20 miljoen euro bezuinigen.
  • Mindere ambtenaren en een efficiëntere bedrijfsvoering.
  • Economische crisis en alle gevolgen, dus ook sociaal, daarvan bestrijden.
  • Zorgen dat de woningmarkt blijft draaien.
  • Economische ontwikkeling op gang houden, zorgen voor meer werkgelegenheid, investeren in de relatie met het bedrijfsleven.
  • Risico’s binnen het grondbedrijf managen.
  • Investeringen in de bereikbaarheid.
  • Leefbaarheid en groen in de gemeente behouden, de welzijnsvoorzieningen op een goed peil houden.
  • Kinderen en jongeren kansen bieden door onderwijs, kennis en werk.
  • Ambities op het terrein van duurzaamheid. Economie en duurzaamheid koppelen.
  • Veiligheid verbeteren.
  • Extern geld binnenhalen, professionele lobby.
  • Herindeling voorbereiden.
 
Allemaal belangrijke zaken, ook voor de VVD. Als je dit rijtje zo bekijkt, dan is er heel veel bestuurskracht nodig om de klus te kunnen klaren. De VVD is geen voorstander van onnodig veel bestuurders. Het moet nodig en nuttig zijn. In goede tijden kan het wellicht met 4 wethouders, juist in moeilijke tijden is dat volgens de VVD niet logisch, kijkend naar alle problemen en kansen die er liggen voor Leeuwarden. Er moet niet gaan gelden: schraalhans keukenmeester.