De Jaarstukken, er valt maar weinig te lachen
De jaarstukken zijn voor raadsleden zoiets als oud en nieuw. Je kijkt terug op het afgelopen jaar en probeert ook een beetje vooruit te kijken. Helaas niet onder het genot van champagne of onder begeleiding van een komiek. De kijkers en luisteraars van deze raadsvergadering hebben pech. De meeste politici zijn niet in de wieg gelegd als komiek. Maar ach, eigenlijk zijn de grappen van komieken ook vaak belegen en valt er ook maar weinig te lachen naar aanleiding van deze jaarstukken.
Dankzij een hogere uitkering van het kabinet viel de schade nog enigszins mee en komt het college niet voor de tweede achtereenvolgende keer in de rode cijfers terecht, althans als je daarbij vergeet dat je de algemene reserve halveert. Als je dat niet vergeet dan boekt u niet een winst van 2,1 maar een verlies 9 miljoen.
We hoeven bij deze cijfers dus niet staan te juichen zoals het college doet. De vermogenspositie van onze gemeente is zorgelijk, zeer zorgelijk. Hij is zelfs met 20% gedaald en de algemene reserve meer dan gehalveerd. En dan is er volgens de Mid Term Review van het college ook nog eens 24 miljoen euro extra nodig om de acute problemen in de gemeentebegroting op te lossen. Dit laatste is nog niet verwerkt in deze jaarstukken.
Politiek mijnenveld
De jaarstukken over 2011 lezen als een politiek mijnenveld. Parnas, Marketing Leeuwarden, de discussie over OBL, Caparis. Maar ook een dalende tevredenheid van mensen met een ziekte of beperking (WMO), minder mensen die vanuit de bijstand doorstroomden naar een vaste baan, etc. Een verzameling hoofdpijn dossiers die het college vast nog zwaar op de maag liggen.
Elsevier, de VVD gaat voor een top 100 positie
Oud en nieuw is ook een mooi moment om de balans opmaken. Waar staan we nu, waar willen we naar toe en wat gaan we er aan doen om daar te komen. Een mooie objectieve meting is de Elsevierslijst van de beste gemeenten. Een manier om jezelf te vergelijken met je directe concurrenten. In het onderzoek wordt gekeken naar 101 indicatoren op het gebied van woonomgeving, basisvoorzieningen, overlast en veiligheid maar ook naar economie, bereikbaarheid en gemeentelijke diensten en tarieven. Het college nam de score van Leeuwarden dit jaar niet mee omdat..... het college stelt dat de wijze van onderzoek is gewijzigd en er dus moeilijker te vergelijken valt. Tja dat is een antwoord. Eerlijker was geweest om te vertellen dat Leeuwarden slecht scoort, dat alle 418 Nederlandse gemeenten dit jaar zijn vergeleken en dat het onderzoek dit jaar uitgebreider en beter dan ooit plaatsvond.
Vlieland is volgens het onderzoek de beste van Friesland en Leeuwarden eindigt als 168e achter Zwolle, Assen, Groningen en Alkmaar. Om dit onderzoek nu tot de kern van je beleid te bestempelen gaat te ver maar hij is wel degelijk belangrijk. Hij toets je aantrekkelijkheid en vergelijkt je met je concurrenten. De woningmarkt maar ook de bedrijfsruimtemarkt zijn belangrijke inkomensbronnen voor de gemeente. Hier stokt het en moeten we nu gedwongen afboeken op verwachte waardes van de grond. Slechter scoren dan je concurrent is dan niet alleen pijnlijk maar ook dodelijk.
Wat de VVD betreft behaalt Leeuwarden in 2012 in het Elsevier onderzoek een top 100 positie. College neemt u deze uitdaging aan? Het college zweeg in alle talen op deze vraag.
Stoere jongens en meisjes van stavast
U spreekt in de jaarrekening over "Op creatieve en innovatieve wijze de kansen en uitdagingen voor onze stad aan te gaan". Dit spreekt ons erg aan, maar gelooft u er ook daadwerkelijk in? We missen bij u de positieve energie, samen er de schouders onder zetten, als jongens en meisjes van stavast de woeste zee bedwingen. Dus niet verschuilen achter andere meetmethodes maar gewoon constateren dat je slechter scoort dan de andere Noordelijke provinciehoofdsteden, niet denken we moeten het Rijk de I-nup gelden weer terugbetalen dus we proberen niet meer de digitale dienstverlening te verbeteren, toegeven dat gemeentelijke grondverkopers nu bij de afdeling belastingen of bij projectleiding zitten, etc. Het zou het college sieren als ze zich voornemen om eerlijker te communiceren, geen verstoppertje meer te spelen maar het debat aan te gaan en de zee te bedwingen.
Cijfers
De Raad krijgt van de burgers een cijfer, een cijfer wat natuurlijk drastisch om hoog moet en waar we met zijn allen aan moeten werken. Het college geeft zichzelf een cijfer, ik zal mij niet laten verleiden om een cijfer te geven. Maar ik ben wel erg benieuwd... welk cijfer geeft het college zichzelf?
Motie en amendement
Hoe belangrijk het terugkijken ook is, laten we nu ook vooruit kijken. De VVD dient heel bewust geen moties in die geld kosten. Wel dienen we samen met D66 en NLP de motie Openbaar Subsidieregister en samen met oa. het cda het Amendement inzake Voorziening wachtgeld voormalig bestuurders (VRZ504) in. Daarnaast kunt u van ons verwachten dat we ook de komende periode de VVD met voorstellen zal komen om op creatieve en innovatieve wijze kansen en bedreigingen het hoofd te bieden. Wat zijn uw goede voornemens?