Richting geven aan college is lastiger dan bijsturen van een olietanker

In het richtinggevend debat 2012 was er maar weinig verschil te ontdekken tussen de Mid Term Review (http://www.vvdleeuwarden.nl/index.php/component/content/article/12-actueel/gemeenteraad/6689-midterm-review-college-stelt-beslissingen-uit-en-neemt-hypotheek-op-toekomst) en het richtinggevend debat. Ondanks dat veel politieke partijen zich kritisch uitlieten over de manier waarop het college de tekorten wil financieren bracht dit het college maar niet op andere gedachten. Terwijl dit debat nu per definitie een goede aanleiding was geweest om naar bezuinigingsmogelijkheden te kijken. Bijvoorbeeld door de gemeentelijke begroting niet pas per 1-1-2014 maar nu al volledig opnieuw op te bouwen en elke post tegen het licht te houden en een kerntaken discussie te voeren in plaats van een hypotheek op de toekomst te nemen. 

De VVD blijft fundamenteel verschillen met dit college over de wijze waarop je problemen oplost. In het verleden presenteerden we al een alternatieve begroting, maar probeerden we het college ook te verleiden tot zero base budgetteren en kerntaken discussie. Het college kiest er voor om niet extra te bezuinigen maar om een hypotheek te nemen op de toekomst.  Hierdoor worden problemen niet structureel opgelost en wordt de toch al krappe structurele ruimte ernstig beperkt. Een volgend college staat daarmee feitelijk onder curatele.

De financiële problemen zijn groot, het college heeft in totaal incidenteel 33 miljoen nodig om de tent draaiende te kunnen houden. Het college kan dergelijke gaten niet blijven vullen met omgekeerde balanssaneringen maar zal er voor moeten zorgen dat ze over de volledige breedte binnen rijksbudgetten werkt en niet te veel geld uitgeeft.

College verbrandt schepen achter zich

Volgens het college zou de VVD een metamorfose hebben ondergaan ten aanzien van de omgekeerde balanssanering. Blijkbaar is het college vergeten dat de VVD een buitengewoon actieve vaak apolitieke rol heeft gespeeld in het onderzoeken van de omgekeerde balanssanering. Wij waren de initiatiefnemer van een extern onderzoek naar de omgekeerde balanssanering, wij waren de initiatiefnemer van een gesprek met de provincie Fryslân, etc. Het college had gelijk dat de VVD kritisch is en blijft ten aanzien van de omgekeerde balanssanering. Wij zijn er echter inmiddels wel van overtuigd dat er geen andere optie meer is om op korte termijn het probleem binnen de grondexploitatie op te lossen en het SIOF te vullen. Het college heeft deze schepen achter zich verbrandt.

Grondexploitatie

De VVD fractie heeft in het verleden regelmatig aandacht gevraagd voor de risico's die de gemeente loopt op haar grondportefeuille. Wij concluderen dat het uiteindelijk heeft geleid tot het voorstel om 12 miljoen euro af te boeken. Dit lijkt weinig gezien de bedragen die steden als Tilburg (78 miljoen), Eindhoven (64 miljoen), Arnhem (14 miljoen), Maastricht (55 miljoen) en Groningen (40 miljoen afboekten. Afboeken is nooit leuk maar naar onze mening wel terecht. Wat ons betreft gaan we nu niet rustig zitten, we moeten verder. Goede plannen maken en de markt proberen te verleiden, overcapaciteit schrappen, vernieuwend aanbod aanbieden, etc. 

Omgekeerde balanssanering wat VVD betreft onder strikte voorwaarden

De VVD ziet omgekeerde balanssanering inmiddels als onvermijdelijk, kan zich vinden in het gebruik maken van een omgekeerde balanssanering wanneer het gaat om het inzetten van dit geld om te investeren of verliezen op investeringen af te boeken. Wij hebben wel ernstige twijfels of de algemene reserve op deze zelfde wijze gevuld zou kunnen worden. Wij wachten daarom graag het antwoord van BBV af. Wij raden u dan ook aan om de omgekeerde balanssanering pas in werking te laten treden na de goedkeuring van BBV. Daarnaast verwachten wij dat het college versneld komt met de toegezegde kerntakendiscussie, zero based budgettering en op korte termijn binnen het rijksbeleid gaat opereren.

Prioritering SIOF

De VVD vindt het voeden van het SIOF erg belangrijk. Ten aanzien van het SIOF gaan wij mee met het voorstel van het college om de structurele dekking in te zetten voor een incidentele kapitaalsinjectie. Waarbij de VVD fractie het college wel houdt aan haar toezegging dat de projecten één voor één zullen worden voorgelegd aan de raad en duidelijk wordt aangegeven waarvoor het geld voor is bedoeld is en welk rendement wordt verwacht.

Motie Stadsherstel

Stadsherstel, dat historische panden herontwikkelde, ging enkele jaren geleden ter ziele. Jammer, want deze organisatie heeft een grote bijdrage geleverd aan de stedenbouwkundige en historische beeldkwaliteit van in het bijzonder de binnenstad. PvdA, VVD, CDA en PAL/GroenLinks dienden daarom een motie in en dragen het College van Burgemeester en Wethouders op om een nieuw stadsherstel, liefst samen met woningcorporaties, te onderzoeken. Ook dient het College te kijken naar financiering via het Leeuwarder Restauratiefonds. Er moeten echter wel voldoende middelen blijven om leningen voor herstel van belangrijke gebouwen te kunnen verstrekken. De motie draagt het College op om voor 31 december 2012 een volwaardig voorstel voor oprichting van een toekomstbestendige functie stadsherstel ter besluitvorming voor te leggen aan de raad.