VVD: romdom Wiardacomplex groen aanplanten

Het project Sportcomplex Wiarda wort afgeslotenmet een batig saldo van ruim 1,1 miljoen euro. Vanzelfsprekend is ook de VVD fractie blij met dit resultaat, aldus VVD-raadslid Harry Bevers. Toch een paar korte opmerkingen:

Het resultaat is niet zozeer te wijten aan scherpe calculaties of aanbestedingen, maar vooral door een wijziging in het BTW regime. Natuurlijk is het mooi, maar zet het resultaat wel enig perspectief.
Het maakt dat het (in elke geval) lijkt alsof het project helemaal positief is verlopen. Daarbij wordt dan wel vergeten dat de begroting voor het project in 2002 een tekort van 3,3 miljoen liet zien. Een tegenvaller die destijds heeft geleid tot een uitgebreid onderzoek. In dat licht bezien is het eigenlijk maar de vraag of je kan spreken over een ‘positief’ resultaat.
Zo’n eindrapportage als deze leent zich uitstekend voor wat historische beschouwingen of overwegingen. Op z’n minst zou er gerefereerd kunnen worden naar de geleerde lessen uit het onderzoek in 2005.Niet verplicht bij een projectdecharge als nu voorligt, maar volgens de VVD fractie een gemiste kans om zaken in het juiste kader te plaatsen.
Wat de VVD betreft past het niet om te doen alsof dit een van de succesvolste projecten van de gemeente is geweest. Daarvoor is er in het verleden teveel voorgevallen.

Tenslotte, het project is afgerond met een positief financieel resultaat. Dat is mooi, maar de VVD fractie vraagt zich af of het aanplanten van wat meer, en wat volumineuze bomen niet mogelijk was geweest. Het complex is mooi, maar doet qua aanzicht toch wel erg aan een grote lege vlakte denken.