VVD: raad beperkt onnodig de keuzevrijheid bij WMO-vervoer

De veranderagenda WMO 2010-2014 is een poging van het college om eindelijk in te grijpen in de steeds maar verder oplopende tekorten in de WMO in Leeuwarden.

Poging, want in dit voorstel geeft het college nog steeds aan dat grote tekorten tot 2014 acceptabel zijn, de VVD vindt dat niet! De maatregelen moet sneller ingevoerd worden!
Inmiddels heeft de wethouder in de commissievergadering toegezegd extra maatregelen nemen en maatregelen te versnellen; Herinvoering van een onderscheid in huishoudelijke hulp, onderzoek naar invoering van de alfacheque en snellere afbouw van de hoge uitvoeringskosten.
De VVD-Fractie is blij met deze toezeggingen. De VVD verwacht dat het uiteindelijke tekort in 2011 hierdoor lager zal gaan uitvallen
2 belangrijke onderwerpen zijn voor de VVD nog niet zoals ze zouden moeten zijn.
Allereerst het PGB budget voor Collectief Vraagafhankelijk Vervoer. De VVD fractie hecht er veel waarde aan dat mensen zelf kunnen kiezen hoe ze hun vervoer regelen. Keuzevrijheid is voor ons een groot goed! We vinden de teruggang naar 150 euro dan ook te veel, omdat de reële verhouding met vervoer in natura er dan niet meer is.
Vandaar dat de VVD  samen met CDA en D66 een amendement heeft ingediend. Dan is de VVD-fractie niet gelukkig met de invoering van de inkomens afhankelijke eigen bijdrage voor Wonen, Rollen en Vervoer.
De VVD snapt dat er wellicht aan een eigen bijdrage niet valt te ontkomen, maar om deze inkomens afhankelijk te maken zullen er weer allerlei kosten gemaakt moeten worden. Een vaste eigen bijdrage brengt minder uitvoeringskosten met zich mee, en de mensen met een laag inkomen kunnen de eigen bijdrage verrekenen via de AV Friso of beroep doen op de Bijzondere bijstand. Bovendien draagt een inkomensafhankelijk eigen bijdrage bij aan de armoedeval, en dat vinden we ongewenst.
Daarom heeft de VVD een motie ingediend om een  inkomensafhankelijke bijdrage niet in te voeren.
In de commissie is nogal gediscussieerd over de budgettaire kaders zoals die benoemd zijn in het collegeakkoord. Blijkbaar wordt dit begrip verschillend geïnterpreteerd.
Volgens de VVD is het volstrekt helder: De grens van de budgettaire kaders wordt bepaald door de WMO bijdrage die Leeuwarden krijgt van het rijk. Dit is ook door de raad vastgesteld en door de collegepartijen in het collegeprogramma vastgelegd.
Een ander kader is er niet, en het college zal de komende jaren alles op alles moeten zetten om te zorgen dat er geen tekorten meer zijn.  Daar heeft zowel het vorige als het huidige college veel te lang mee gewacht.