VVD: college moet nu snel met personeelsvisie komen

De geconstateerde feiten in het rekenkamerrapport over externe inhuur geven de VVD-raadslid Harry Bevers geen aanleiding tot discussie. Leeuwarden blijft binnen alleszins aanvaardbare normen, en zeker binnen de 13% die de landelijke overheid als maximum percentage inhuur wenselijk vindt. De uitschieter in 2009 is hoog, maar is voldoende verklaard. Bovendien vindt geen budgetoverschrijding plaats: dat vindt de VVD fractie ook belangrijk.

Juist omdat de feiten niet negatief uitpakken vindt de VVD de reactie van het college wel wat teleurstellend. Er is weinig animo merkbaar om de aanbevelingen van de rekenkamer uit te voeren. Uiteindelijk doet het college dat wel, maar niet van harte, tenminste, zo komt dat niet over.
Het zal niemand verbazen dat de VVD juist uitvoering vraagt van de 1e conclusie: die van het in 2006 toegezegde visiedocument. De VVD heeft vraagt opnieuw deze visie van het college. De VVD voelt er niets voor om dit onderdeel te maken van de aangekondigde interactieve bijeenkomst. Deze visie moet wel worden uitgebreid met de in het collegeprogramma voorgenomen reductie van personeel. Niet een met een kaasschaaf zoals het college voorstelt, maar met goed onderbouwde keuzes ten aanzien van taken, functies en omvang. En die ook worden voorzien van een analyse van de consequenties.
Kortom, de VVD vraagt aan het college te komen met een totaalvisie op het personeelsbeleid voor de komende jaren, zodat dat Raad, maar ook het personeel kennis kunnen nemen van het voorgnomen beleid.
Vragen van de VVD komen samenvattend op het volgende neer:
·      Kan de wethouder toezeggen dat het college alsnog het in 2006 aan de raad toegezegde visie document zal maken?
·      Kan het visiedocument worden uitgebreid met de voorgenomen reductie van de ambtelijke organisatie, de gevolgen hiervan voor mensen, taken en functies?
·      Kan de wethouder toezeggen dat dit visiedocument nu binnen 6 maanden aan de raad wordt aangeboden?
·      Kan dit gecombineerd worden met een rapportage van de activiteiten die zijn ondernomen op basis van de andere conclusies van het rapport.
Vanzelfsprekend gaat de VV er van uit dat de andere 2 aanbevelingen worden uitgevoerd, zoals het college heeft toegezegd.