VVD-voorstel om precariobelasting voor ondernemers te vereenvoudigen aangenomen

Vandaag worden de belastingsverordeningen 2011 behandeld. Het college wil precario voor de woonschepen invoeren. Toepasselijk voor vanavond is dan ook het clublied van Cambuur:

 
we hewwe een woanskip en ut leit an de Singel,en we hewwe een Arkje 't is ons ideaal.
 
Het college maakt door de invoering van precariobelasting op woonschepen er wel een heel duur Arkje van!
 
De woonschepenbewoners  gaan door de invoering van deze precario belasting opeens niet 700 euro maar 900 euro betalen. Een gigantische stijging in één jaar tijd en dat ondanks dat dit college de lokale lasten slechts met het inflatiepercentage wil laten stijgen! De VVD is tegen de invoering van deze nieuwe belasting!
 
Ondanks deze aanzienlijke verhoging resteerde er nog een financieel gat. Om dit gat te dichten wil het college, zonder dat u een beleidsmatige afweging maakt, precarioheffing op kabels/leidingen invoeren. De tweede kamer nam echter een paar uur voor de behandeling van dit onderwerp in de commissie een motie aan die de vrijstelling van precariobelasting op werken van nutsbedrijven regelt.
 
Het is dus slechts nog een moment van tijd totdat ook onder deze dekking de bodem wegvalt. Daarom dient de VVD samen met het FNP en de Christenunie een amendement in om deze belasting niet in te voeren.
 
Daarnaast heeft de VVD een motie tariefdifferentiatie afvalstoffenheffing ingediend. Het is opvallend dat meerpersoonshuishoudens ongeacht hun verbruik in twee jaar tijd 13,3% meer gaan betalen en eenspersoonshuishoudens in twee jaar tijd 25 % minder betalen. De VVD is een voorstander van een eerlijkere verdeling van de afvalstoffenheffing. De VVD vind echter de wijze die het college nu voorstelt, op advies van het merendeel van de Raad ondoordacht. De verschuiving en gevolgen zijn te groot en te snel
 
De VVD vraagt daarom het college om met een voorstel en scenario’s te komen voor de tariefsdifferentiatie afvalstoffenheffing 2012 waarbij een eerlijkere verdeling voorop staat, de tariefsdifferentiatie meer onderscheidend is dan nu het geval is (bijvoorbeeld 1, 2, 3, 4, 5 en meerpersoonshuishoudens) en meer recht wordt gedaan aan het principe “de vervuiler betaalt”. En dit voorstel voor 1 juli 2011 ter bespreking aan de Raad aan te bieden.
 
Het college daagde de VVD in de commissie uit om met een vereenvoudiging van de precariobelasting te komen, sportief als de VVD is, heeft de VVD die handschoen opgepakt en daarom dient de VVD samen met de PVDA, CDA, FNP en D66 de motie Precariobelasting ondernemers in. Waarbij het college ondermeer wordt gevraagd om een online precariocheck vorm te geven waarbij ondernemers zelf en op elk tijdstip van de dag kunnen bekijken of ze een verzoek tot gebruik maken van de gemeentegrond moeten indienen en zo ja welke. En het mogelijk te maken om via de website een precariovergunning online te kunnen aanvragen en om door middel van 1 aanvraag meerdere precariovergunningen aan te vragen. En verder ook onderzoek te doen naar de precario tarieven in vergelijkbare steden
en de tarieven van Leeuwarden te beoordelen en te vergelijken met vergelijkbare steden, een tarief in te stellen voor een pakket aan precario vergunningen (bijvoorbeeld: terras, uithangbord, etc.).