VVD WIL IN DE RAAD SNEL PRATEN OVER DAIRY CAMPUS - LANDBOUWCAMPUS

Vandaag (23/06) wordt er in Provinciale Staten gesproken over het project Landbouw Campus (Dairy Campus) in Leeuwarden. Provinciale Staten moeten hier perse voor de zomervakantie over besluiten. Het gaat om een financiële bijdrage van de provincie (€ 2,5 miljoen), maar ook een financiële bijdrage van de gemeente Leeuwarden (uit het provinciale voorstel:“Naast de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân wordt er ook door Wageningen Universiteit, Van Hall Larenstein en Aeres/PTC+ (op termijn) in de Dairy Campus geïnvesteerd”). Er is sprake van een samenwerkingsovereenkomst tussen regio (provincie Fryslân en gemeente), WUR, Van Hall Larenstein, Aeres, PTC+cs en een regionale bijdrage van maar liefst € 20 miljoen, zo blijkt uit de provinciale stukken.

In algemene zin is er bij andere agendapunten wel met de raad gesproken over de landbouwcampus en het is ook opgenomen als mogelijk project in het collegeprogramma (zonder financiële vertaling). Maar over de concrete invulling en de financiële bijdrage van Leeuwarden is nog nooit gesproken. Terwijl het budgetrecht bij de raad ligt.

De VVD-fractie vindt het op zijn zachtst gezegd heel raar dat de raadsleden in Leeuwarden via de zijlijn informatie moeten vernemen over dit soort belangrijke ontwikkelingen, over zaken die spelen in Leeuwarden waarover de gemeente afspraken maakt en die ook een financiële bijdrage van de gemeente vragen. De gemeenteraad hoort gelijktijdig met Provinciale Staten geïnformeerd te worden en evenveel informatie te hebben als Provinciale Staten over projecten waar beide overheden samenwerken. De VVD wil graag van het college weten waarom dit (nog) niet is gebeurd.

De VVD-fractie vraagt aan het college om de openbare en vertrouwelijke stukken die betrekking hebben op de besluitvorming en afspraken over de landbouwcampus zo snel mogelijk aan de raad toe te zenden, zodat dit geagendeerd en besproken kan worden.