VVD NIET VOOR VRIJSTELLING SOLLICITATIEPLICHT PERSONEN OUDER DAN 57,5 JAAR

De VVD is het met het college eens dat een algemene vrijstelling van de sollicitatieplicht voor mensen van 57½ jaar en ouder niet gewenst is. Het is niet goed om mensen op basis van hun leeftijd ´af te schrijven´, ook niet als de economie het moeilijk heeft. Iedereen zonder werk heeft recht op een individuele benadering, die eerst gericht moet zijn op het opnieuw krijgen van een baan. Pas bij bijzondere omstandigheden kan gekeken worden naar andere alternatieven.

De VVD fractie heeft het college gevraagd een toelichting te geven op berichten rond blijvend openstaande vacatures en eventueel sanctie beleid van de gemeente. In de verantwoording werd nergens aangegeven of en zo ja, hoe vaak mensen niet mee werken bij de bemiddeling naar werk. Het college gaf aan dat het beleid helder en streng is. Hoewel exacte gegevens ontbreken is de lijn dat bij fysieke geschiktheid voor een aangeboden baan weigering niet aan de orde is. Strafkorting tot 100% is dan aan de orde. Deze sanctie is en wordt regelmatig toegepast. De VVD steunt deze lijn.
De VVD heeft het college gevraagd om een uitleg van zijn uitlatingen in het Friesch Dagblad rond de continuering van de Noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het interview was onduidelijk of hier nu sprake was van nieuw collegebeleid, iets dat volgens de VVD niet kan, omdat er een bestuursakkoord tussen kamer en VNG ligt. Het college gaf aan slechts te hebben gesproken over het huidige beleid: de uitvoering van de motie Noodopvang die in september 2009 is ingediend, en dat er geen sprake is van nieuw een collegebesluit.