VVD LEEUWARDEN VERONTRUST OVER VORSTSCHADE WEGEN

Door de strenge winter is er zichtbaar veel schade ontstaan aan de Leeuwarder wegen/bruggen. Op meerdere plaatsen zijn gevaarlijke situaties ontstaan. Er hebben hier en daar enkele noodreparaties plaats gevonden, maar naar eigen waarneming ligt er nog al wat extra werk te wachten! Uit een gister bekend gemaakt landelijk onderzoek (bron RTL) zijn voor veel gemeenten forse financiële tegenvallers te verwachten. Leeuwarden is in dat onderzoek niet meegenomen. De VVD weet dat vorige week een "Leeuwarder" inventarisatie is afgerond! De VVD is veronrust dat het herstellen van de "schade" een forse financiële tegenvaller wordt!

De vragen die de VVD aan het college heeft over de vorstschade:
 
Hoe groot is de omvang van deze vorstschade? In werk en tijd en extra kosten!
Hoe groot is het normale onderhoudsbudget. En welk bedrag gaat (ongeveer) met schadeherstellen gepaard? Hoe groot is dus de tegenvaller?
Klopt het, dat door gemiddeld slecht onderhoud deze vorstschade erger is? Zou bij goed onderhoud er dus minder schade zijn?
Hoe is de planning van werk en reparaties aan wegdek en bruggen? Op dit moment veel reguliere infrastructurele werken en dus de druk die al staat op bereikbaarheid, hoe past dat "extra werk" binnen planning van de werken?
 
 
 
Vorstschade strop voor gemeenten
 
Kapotgevroren wegen bezorgen Nederlandse gemeenten een enorme financiële strop.
 
Gemeentelijke wegen hebben door de strenge winter veel meer schade opgelopen dan andere jaren. Om het asfalt te repareren, betalen de 20 grote gemeenten bijna vijf keer zo veel als vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
 
Schadeposten
 
De reparaties van stukgevroren asfalt kosten de onderzochte gemeenten 14 miljoen euro. In de winter van 2008 en 2009 was dat 3 miljoen. In Groningen zijn de kosten het meest gestegen. De gemeente zit met een strop van 750.000 euro. Dat is vijftien keer meer dan in de vorige winter. In Den Bosch kosten de reparaties een half miljoen (10x meer dan vorig jaar), in Breda 2 miljoen euro (8x zo veel).
 
Nijmegen heeft de grootste schadepost: 2,2 miljoen euro (1,6 miljoen meer dan vorig jaar). Haarlemmermeer, Emmen, Rotterdam en Utrecht zitten rond het miljoen. Meerdere gemeenten hebben nog geen dekking voor de extra kosten. De Utrechtse gemeenteraad buigt zich binnenkort over een tekort van bijna 900.000 euro.
Bezuinigd op onderhoud
 
De asfaltproblemen doen zich vooral voor bij oudere of overbelaste wegen. Door de extreem lage temperaturen van de voorbije winter brokkelen steentjes af en ontstaan gaten in het wegdek. Op plekken waar de verkeersveiligheid in het geding was, hebben gemeenten noodreparaties uitgevoerd.
 
De komende maanden hebben veel gemeenten de handen nog vol aan het repareren van de schade. De kosten zullen daarom nog oplopen. Volgens asfaltdeskundigen is de schade zo groot omdat gemeenten bezuinigen op onderhoudsbudgetten.