VVD Leeuwarden presenteert een tegenbegroting

Begin 2010 is het nieuwe college van start gegaan met een collegeprogramma waar de VVD Leeuwarden behoorlijk kritiek op had. Inmiddels heeft het college dit college-programma vertaalt in haar eerste begroting 2011. Hoog tijd voor een tegenbegroting van de VVD Leeuwarden. Het presenteren van een tegenbegroting is uniek in de gemeentepolitiek van Leeuwarden. De VVD wil hiermee aangeven dat er andere keuzes gemaakt kunnen en moeten worden. Welke andere keuzes maakt de VVD Leeuwarden?

De VVD wil geen hogere lokale lasten, maar kiest voor verlaging. Dit in tegenstelling tot het college. De VVD houdt de OZB op de nullijn, verhoogt de sporttarieven niet, voert geen roerende zaakbelasting in en verhoogt de rioolrechten niet met 1 miljoen euro. Doordat ook de afvalstoffenheffing wordt verlaagd, dalen de lokale lasten fors! Dat is zeker in deze moeilijke economische tijden belangrijk, en is goed voor iedereen, wat je ook verdient.
De VVD kiest voor veiligheid. Er wordt structureel extra geld uitgetrokken voor veiligheid. Wat de VVD betreft voor onder meer extra cameratoezicht in de stad, maar hieruit kan bijvoorbeeld eventueel ook het Zakgeldproject gefinancierd worden.
De VVD kiest voor economie. Economische ontwikkeling is van belang voor de toekomst van de stad en haar inwoners. Het zorgt voor meer werkgelegenheid, en een baan is nog steeds de beste sociale voorziening! Parkeeropbrengsten worden in de VVD-tegenbegroting in 2011 en 2014 niet verhoogd, er wordt geld vrijgemaakt voor economische investeringen, de bezuiniging op de infrastructuur wordt teruggedraaid. De VVD vindt het daarnaast zeker in deze tijd noodzakelijk dat er voldoende wordt geïnvesteerd in de promotie van de woningbouw en de stadsmarketing. Vanuit toeristisch oogpunt wordt een basisvoorziening als Wifi gerealiseerd in de mooiste jachthaven van Nederland. En er vindt een forse storting plaats in het strategisch investeringsfonds (SIOF).
De VVD kiest voor goed onderhoud, een aantrekkelijke woonomgeving. Het college kort op de onkruidbestrijding. De VVD wil het goede element daaruit handhaven, namelijk het selectief en gericht gebruik van effectieve bestrijdingsmiddelen, maar de bezuiniging terugdraaien en zelfs extra geld beschikbaar stellen voor een echte kwaliteitsslag.
De VVD kiest bij cultuur voor de basis op orde en reuring in de stad, en dus niet voor kaalslag.Er blijft een royaal budget voor cultuureducatie, het financiële probleem van de Harmonie wordt structureel opgelost, Mercurius krijgt de kans om uit te groeien tot een goede lokale omroep.
Om de financiële problemen bij de bibliotheek het hoofd te bieden, wordt ingezet op de bibliotheek van de toekomst en voor evenementen en activiteiten in de stad komt extra, structureel budget beschikbaar.
De VVD kiest voor minder bureaucratie, minder regels, minder ambtenaren. De taakstelling voor de bedrijfsvoering wil de VVD dan ook sneller invoeren dan het college.
Op sociaal terrein wil de VVD extra investeren in jongerenwerk. Jongeren zijn immers de toekomst. En ook een deel van de subsidie van de digitale huiskamers behouden. Iedereen moet wat dat betreft ontplooiingskansen krijgen. De VVD vindt daarnaast schuldhulp-verlening belangrijk, en handhaaft de post daarvoor dan ook.
De VVD sluit voor minimabeleid al aan bij het nieuwe regeerakkoord. Het minimabeleid wordt beperkt tot 110% van het sociaal minimum.
De VVD wil dat zaken als maatschappelijke ondersteuning en maatschappelijke opvang worden uitgevoerd binnen de budgetten die Leeuwarden daarvoor krijgt van het Rijk. Ook voor de WWB zou dit het uitgangspunt moeten zijn. Bij de WMO moeten direct maatregelen getroffen worden (o.a. algemeen gebruikelijk maken van voorzieningen, (uitvoerings-)kosten beperken, minder uitgaven huishoudelijk hulp, andere werkwijze, etc.). In de raad van Leeuwarden is het over bezuinigingen op sociaal terrein vaak lastig discussiëren, daar rust welhaast een taboe op. De WMO-maatregelen zijn niet voor niets almaar uitgesteld. De kosten rijzen nu de pan uit. Bij de maatschappelijke opvang leidt het uitgangspunt tot een aanzienlijke bezuiniging. De VVD vindt het verantwoord om de hoeveelheid opvangvoorzieningen te beperken. Leeuwarden hoeft niet het daklozen en junk-probleem van heel Nederland op te lossen. Eerder heeft de VVD al haar zorg uitgesproken over het feit dat het een aanzuigende werking heeft met alle gevolgen voor de overlast (zoals dealen, bedelen, etc.).
De VVD wil een financieel solide beleid. Het college kiest ervoor om de lagere algemene uitkering via een stelpost ter grootte van € 12 miljoen pas in 2014 in te plannen. De algemene reserve lijkt hierdoor fictief groot. Feitelijk geeft het niet een realistisch beeld van de middelen die je hebt om risico’s af te dekken. Tot die tijd geeft het college ook fors incidenteel beschikbaar geld uit. Het nodigt uit tot klassiek potverteren. De VVD haalt het invullen van die stelpost gefaseerd alvast naar voren, aangezien dit realistischer is.
De VVD Leeuwarden geeft met deze tegenbegroting aan dat het ook anders kan!