VVD LEEUWARDEN GESCHROKKEN VAN GEVOLGEN PLANNEN POLITIE

Op 7 juli zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de financiële gezondmaking van de Politie Fryslân door het Regionaal College naar buiten gebracht. Ook al waren er al signalen over drastische ingrepen bij de politie, de VVD Leeuwarden is toch nog weer geschrokken van de berichten. Het aantal fte’s van de Friese politie van 1.466 fte zou moeten worden teruggebracht tot de betaalbare sterkte van 1.200 fte voor het Friese korps. Een inkrimping met 266 fte’s kan niet zonder gevolgen voor het blauw op straat, is de verwachting van de VVD. En dat terwijl de korpsbeheerder regelmatig aangeeft dat er via lobby extra geld beschikbaar komt voor de politie Friesland.

Het vorige kabinet (CDA, PvdA en Christenunie) heeft weinig besluiten genomen over bezuinigingen, maar over de bezuiniging op de politie wel: 190 miljoen euro. Voormalig PvdA-minister Ter Horst probeerde krampachtig uit te leggen dat het niet ten koste zou gaan van het blauw op straat. Maar geen korpsbeheerder, geen politie-agent of weldenkend mens gelooft dat. Dit komt nog eens bovenop de financiële problemen die het Friese korps al heeft, dat in 2009 ook nog eens verergerde door een oplopend tekort van 7,3 miljoen euro (in de begroting was nog uit gegaan van een tekort van 4,7 miljoen euro).
De VVD Leeuwarden is vooral bezorgd over de gevolgen van deze plannen voor de politie in Leeuwarden. Leeuwarden heeft nu al simpelweg te weinig agenten. In Leeuwarden vindt 1/3 van de criminaliteit in de provincie plaats, maar Leeuwarden heeft slechts ¼ van de agenten in Friesland.
Met het oog hierop is er in november 2007 al een VVD-motie aangenomen in de gemeenteraad voor een lobby door de burgemeester van Leeuwarden voor meer agenten in Leeuwarden (meer blauw op straat) mede naar aanleiding van de landelijke bezuinigingen. Tot nu toe zonder resultaat. In augustus 2008augustus 2009 en maart 2010 heeft de VVD al schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over de gevolgen van de financiële krapte bij de politie Fryslân. En wederom de oproep gedaan om alles in het werk te stellen en er voor te zorgen dat er in Leeuwarden niet minder maar meer blauw op straat zou komen.
De VVD Leeuwarden wil zo snel mogelijk na de zomervakantie met het college van B&W c.q. burgemeester Crone, die tevens korpsbeheerder is van de Friese politie, in gesprek over de plannen. In ieder geval voor de besluitvorming door het regionaal college (eind september).
De VVD Leeuwarden zal zelf in ieder geval op korte termijn haar eigen Tweede Kamerfractie benaderen over de problemen bij de politie in Friesland en Leeuwarden in het bijzonder. In het landelijke verkiezingsprogramma van de VVD stond dat er 3.500 extra agenten moesten komen, waarvan 1.000 extra agenten voor het platteland. Het kan toch niet zo zijn dat voor het Kabinet er is, er eerst een afbraak plaats vindt.