VVD BEZORGD OVER TOELATING LEERLINGEN OP VOORTGEZET ONDERWIJS

Op basis van vragen van VVD-raadslid Karen Vasbinder heeft het college toegezegd het probleem van de toelating van leerlingen op het voortgezet onderwijs te bespreken in het LEJA - overleg (Leeuwarder Jeugd Agenda), waarook de scholen vertegenwoordigd zijn. De VVD-fractie had veel vragen van ouders en oudercommissies gekregen over de selectie van basisschoolleerlingen voor het voortgezet onderwijs. De Leeuwarder Courant heeft hieraan afgelopen zaterdag ook aandacht besteed, waarin werd gesproken over onderlinge afspraken. Natuurlijk gaat de gemeente Leeuwarden hier niet direct over, maar gezien de ontstane maatschappelijke onrust een antwoord op deze vragen:

- Kan de wethouder onderwijs tijdens een LEJA (Leeuwarder Jeugd Agenda) bijeenkomst bespreken waarom ouders niet gehoord worden bij de aanmelding van brugklassers? De kale criteria zijn immers CITO/drempeltoets en advies basisschool/leerlingvolgsysteem.

- Wil/kan het college zich sterk maken voor ouders die niet eens een gesprek kunnen aangaan betreffende hun motivatie voor de schoolkeuze?

- Is het trouwens niet bizar dat (gezien de vrijheid van onderwijskeuze) alle vo-scholen in Leeuwarden (muv Beijers Naude) een kartel vormen en 'shoppen' geen zin heeft? Elke zichzelf respecterende school heeft volgens de VVD-fractie haar eigen beleid.