Vragen VVD Leeuwarden over ontwikkelingen justitie-OM

Vandaag kopte de Leeuwarder Courant “Openbaar Ministerie naar Groningen”. Een onrustbarend bericht wat de VVD betreft, want het gaat toch om bijna 90 hoogwaardige arbeidsplaatsen, en Leeuwarden is toch de justitiehoofdstad van het Noorden!

 

In 2004 heeft de VVD Leeuwarden alvragen gesteld over de reorganisatie van het Openbaar Ministerie en de gevolgen voor Leeuwarden. Ondertussen is het regiokantoor van het Openbaar Ministerie per 1 januari 2009 sluipenderwijs in Groningen gekomen. In januari 2009 heeft de VVD Leeuwarden schriftelijke vragen gesteld over de hoofdlocatie van de rechtbanken en aanvullend daarop ook over het Gerechtshof (april 2009). En dan nu de berichtgeving dat het Openbaar Ministerie zeer waarschijnlijk uit Leeuwarden vertrekt.

 

Dus ook wel een beetje frustrerend omdat de VVD Leeuwarden in de afgelopen jaren regelmatig aandacht heeft gevraagd voor ontwikkelingen bij justitie in Leeuwarden (OM, rechtbank, gerechtshof) en daar altijd geruststellende berichten op terug kwamen. Er is dus al lange tijd onrust over het vertrek van justitie- onderdelen. En nog vervelender, het keert ook continu terug. Dit wekt de indruk dat het college vaak achter de feiten aan loopt.

 

Er wordt in het artikel van de LC gesteld dat de ontwikkeling het gevolg van bezuinigingen en minder politieregio’s is. Het concentreren is weliswaar mogelijk een gevolg daarvan, maar wat betreft de VVD Leeuwarden is het dan zeker niet automatisch dat het dan maar in Groningen terecht komt. Dat is al veel te vaak gebeurt! Concentratie kan ook prima in Leeuwarden plaats vinden! 

 

Naar aanleiding van de berichtgeving heeft de VVD Leeuwarden vragen gesteld aan het college van B&W van Leeuwarden over de acties toe nu toe en de nog te ondernemen acties, ook van de kant van de provincie Fryslân en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. meer >>>