VEILIGHEID, JEUGD, BEREIKBAARHEID EN ECONOMIE PRIORITEITEN VVD LEEUWARDEN


Vanavond wordt de Programmabegroting 2008 behandeld in de gemeenteraad. De VVD Leeuwarden legt prioriteit bij veiligheid, jeugd/jongeren, bereikbaarheid en economie. Hiervoor zal de VVD moties/amendementen indienen om een groot aantal zaken te regelen.


VEILIGHEID: mensen voelen zich met meer blauw op straat veiliger. In verhouding tot de criminaliteit komt Leeuwarden in Fryslân 70 agenten tekort. Daarom wil de VVD via een motie het college oproepen actief te gaan lobbyen, landelijk en binnen de provincie, voor meer agenten en dus meer blauw op straat in Leeuwarden.


JEUGD/JONGEREN: De VVD is ook voor de preventieve aanpak. Leeuwarden heeft in vergelijking met ander steden te weinig jongerenwerkers, de VVD wil daar wat aan doen en wil structureel extra geld uitgeven voor jongerenwerk. Samen met het CDA wil de VVD verder opvoedingsondersteuning mogelijk maken voor ouders met kinderen ouder dan 12 jaar en investeren in het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom basisscholen.


BEREIKBAARHEID EN ECONOMIE: Leeuwarden is slecht bereikbaar en slibt dicht. Er moet fors geïnvesteerd worden in het verbeteren van de bereikbaarheid. De VVD wil daar € 4,5 miljoen extra voor vrijmaken in de vorm van een storting in het investeringsfonds. De VVD heeft ook aandacht voor andere problemen, zoals het slechte onderhoud en de verrommeling op bedrijventerrein De Hemrik. Daarvoor wil de VVD extra geld beschikbaar stellen. De VVD wil meer levendigheid in de stad, dat is niet alleen leuk voor Leeuwarders, maar ook goed voor de economie. Daarom wil de VVD samen met andere partijen investeren in de Oldehove en in evenementen in de stad. VVD en PvdA willen verder onderzoek naar een activiteitentax, zodat alle ondernemers meebetalen aan activiteiten als de Sinterklaasintocht en de feestverlichting. Vorig jaar was er geen meerderheid te vinden voor een motie van de VVD en enkele ander partijen voor een feest met Oud & Nieuw, dit jaar wel. De VVD dient daarvoor een motie in, mede namens andere partijen.


Tot slot wil de VVD samen met de Christenunie nieuwe inwoners beter verwelkomen in de stad. En VVD en NLP zullen samen voorstellen extra geld beschikbaar te stellen voor het opknappen van de Oude Stadsbegraafplaats.