Structuurvisie Stroomland: onderzoek bestaand bedrijventerrein voor energiepark

De structuurvisie heeft waarde, volgens VVD-raadslid Wyb Feddema.. Het is een cadeautje met grote strik erom. Het bevat veel uit de (niet vastgestelde) structuurvisie Leeuwarden West uit 2002 met doorkijkjes naar 2030. De VVD kijkt dan ook even naar de uitspraak van stedenbouwkundige Riek Bakker bij de stadsvisie: “Leeuwarden heeft goede ideeën, maar ze moet er dan ook aan vast houden, niet van de hak op de tak”.

 
In de (niet vastgestelde) visie uit 2002 staat dat Schenkenschans - eiland een recreatieve invulling krijgt, met meer water erom heen, aanlegplaatsen voor recreatievaart. Dat vond Leeuwarden toen!
 
Uit alle dikke pakketten tekst, is een drietal punten van belang waarop de VVD wil inzoomen.
 
De ommelanden willen de stad eigenlijk niet zien, verstoppen achter glooiende groene randen, duinen. Er zijn op slechts 2 plekken echte ontwikkelingsmogelijkheden. De VVD-fractie vindt, dat tussen de “Haak” en de stad zichtlocaties ontstaan voor mooie bebouwing stadsrand en ontwikkelingskansen voor zichtlocaties van mooie bedrijfsvestigingen. Met dit voorstel, vanuit de visie gezien, wordt dat op slot gezet. Daar krijgt Leeuwarden spijt van. De VVVD vraagt de wethouder daar nog eens goed naar te kijken met de bril van portefeuille economische zaken! De ommelanden moeten trots op de “hoofdstad” zijn en niet uit het oog verliezen waar de economische kansen liggen. Ook zij profiteren van de economische groei van Leeuwarden.
 
De uitbreiding van Dairly Campus is goed gemotiveerd en de risico’s voor meer bio-vergisting blijft ruim binnen de risicozones (RIVM) Maar omdat er veel experimenten zijn die nog niet meetbaar zijn wil de VVD dat daar ook goed naar gekeken wordt in relatie tot de voortgang van de plannen. Veiligheid bovenal.
 
Locatie energiepark: waarom niet op de gemeentelijk bestemde industriegrond cat.4 bijvoorbeeld Newtonpark. Daar ligt grond, daar is een goede ontsluiting, dan kun je de buffer goed maken. En Leeuwarden verkoopt eigen grond. Dan kan de “groene long” blijven in die functie zoals eerder was afgesproken. Grondruil is een optie voor de VVD, die Leeuwarden zou moeten onderzoeken. Concreet vraagt de VVD: college onderzoek de mogelijkheden tot verplaatsing energiepark, naar die in het onderzoek als op één na beste locatie. En dat is het bestaande industrieterrein Newton 3 en 4.
 

Het financieel kader is flinterdun. De minimale variant in geldmiddelen, die is gekozen, hoe reëel is het dat daarvoor deze plannen zijn te realiseren? Hoe “hard” is dat geld? Het college maakt plannen voor 100% van bijna 400 miljoen en trekt “slechts” 40 miljoen uit! Dat betekent dat het college slechts 10% van deze visie kan realiseren. Kortom, hoe reëel en hard is dit geld? En wat kan, na prioritering, worden gerealiseerd?