European Youth Capital - Een ja met voorwaarden voor de toekomst!

Afgelopen weken hebben we als Raad een lang maar goed inhoudelijk debat gevoerd of de Raad de volgende stap zou moeten zetten om een eerste vragenlijst (eerste bid) in te zenden. Dit is het eerste Europese weegmoment waarbij de uitkomst kan zijn of Leeuwarden op de short list komt te staan. Als dit het geval is wordt aan het definitieve bidbook gewerkt en neemt de Raad in juni 2025 pas het definitieve besluit of het bidbook voldoende is en of Leeuwarden zich definitief kandidaat stelt. De VVD heeft voor het inzenden van deze vragenlijst gestemd. Onze voorstem was wel een Ja, met een aantal voorwaarden.

In de afgelopen maanden zijn veel stappen gezet op weg naar de Leeuwarder inzending voor EYC2028, waarin een (kleine) groep jongeren een actieve rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de vragenlijst/eerste bid. We hebben veel waardering en complimenten voor de jongeren die hun nek hebben uitgestoken om hier aan bij te dragen om dit voor elkaar te krijgen. Maar het baart de VVD zorgen dat er nog steeds geen projectplan ligt waarin de taken en rollen van bijvoorbeeld de kernpartners (Arcadia, Tienskip, Kunstkade)  zijn uitgewerkt. Ook verbaast het de VVD dat er nog steeds moet worden nagedacht (strategie) over hoe jongeren te betrekken bij dit project. We hebben 30.000 jongeren in Leeuwarden en maar een handje vol hebben meegewerkt of zelfs gehoord van EYC. 

Ook blijft het in de deze fase nog onduidelijk waar de titel EYC 2028 nou concreet aan bijdraagt en wat haar legacy zou moeten zijn. Worden jongeren gelukkiger in Leeuwarden, krijgen ze een betere toegang tot een woning, sluit het onderwijs beter aan of krijgt deze een boost, draagt het bij aan de levendigheid van stad en dorp, gaan onze kosten voor de jeugdzorg naar beneden, krijgen we permanente plekken voor jongeren participatie etc.
 
En niet minder belangrijk. Kunnen we de titel wel betalen?
 
Om in juni 2025 voor het indienen van het bidbook te stemmen en definitief voor de titel te gaan zijn voor de VVD 3 zaken randvoorwaardelijk.

  1. Bredere jongeren participatie

In juni is er een beter participatieproces opgezet en jongeren uit diverse groepen en lagen worden betrokken of hebben de mogelijkheid hiertoe gehad. Dus niet alleen de jongeren op scholen, maar ook de jongere die al bijna klaar of klaar is met zijn studie. Een jongere die worstelt of er wel een passende baan bij hem is, of het onderwijsklimaat wel aansluit bij zijn toekomst, of hij wel een passende plek kan vinden om hier te wonen etc. Alle jongeren doen er toe, en hoe zorgen we ervoor dat wij deze groep in de toekomst ook kunnen binden, boeien en behouden.
Nu zien we een misschien wel te kleine groep jongeren die een eerste bid hebben bedacht voor 30.000 andere jongeren. 

  1. Een financiële onderbouwing.

We willen de onderbouwing en de garantie dan wanneer wij ook voor de titel gaan wij deze kunnen betalen en niet dat hier nog enige twijfel over bestaat. Gaan voor de titel, betekent ook het geld nu op de bankrekening. Geen rekening naar de toekomst. 

  1. De uitwerking van de motie legacy in combinatie met het bidbook.

Sluit het bidbook ook aan voor de gehele doelgroep van 12 tot 27 en heeft deze ook voor de gehele groep impact. Om meer richting te geven heeft de VVD het initiatief genomen en hiervoor een motie ingediend. Onze motie verzoekt het college te komen met een visie op de legacy EYC. In deze visie te beschrijven welke effecten volgens het college gewenst zijn om de jongeren in Leeuwarden te binden, boeien en behouden. En op welke wijze EYC en haar effecten bijdrage aan de brede welzijn en welvaart bij jongeren. Deze visie moet er zijn voor de volgende besluitvorming, fase 2 in juni zodat Raad een integrale afweging kan maken bij het bidbook en de financiën.
De motie is met 34 stemmen voor aangenomen.
 
Wordt vervolgd!
 
Woordvoerder - Marcel Visser