Van linkse herfst, naar liberale lente: de begroting van 2025
U kent ons VVD’ers als optimisten. We kijken graag vooruit, nemen initiatief, denken mee en dragen oplossingen aan. Als VVD staan we voor een gemeente waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een plek met een gevoel van ‘thuis’ voor iedereen die in de stad en omringende dorpen woont, werkt of er op bezoek is. Met oplossingen voor vandaag en perspectief voor de toekomst.
Werk aan de winkel
In Leeuwarden is nog wel wat te doen. Het lijkt nog niet te lonen om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. We maken meer werk van de bijstand en armoederegelingen, dan bijstand om aan het werk te komen. We lijken maar meer aandacht te hebben voor sociale huur en bij koopwoningen lijkt zelfs de minimale 65 m2 niet meer heilig. Veiligheid lijkt niet meer een recht maar een oneindig gevecht. Als we kijken naar het koopstromenonderzoek scoort het centrum van Drachten zelfs beter dan Leeuwarden. Flaneren op een terrasboot mag nu nog en laten we dat ook ergens vastleggen in beleid. En de extra inzet op het jongerenwerk wordt niet gecontinueerd, hoe dan nu wel?
Leeuwarden staat daarentegen wel vol in schijnwerpers. We behoren al decennia tot de top 10 armste gemeenten. De hoge werkloosheid in een krappe arbeidsmarkt. We zijn kampioen drugspanden sluiten, het aantal steek incidenten steekt tot grote hoogte en de festivalhotspot De groene ster lijkt via de Raad van State te kunnen worden bijgezet op de Noorderbegraafplaats.
Het college weet maar geen werk te maken van participatie en de urgentieverordening laat langer op zich wachten evenals de upgrade van de prinsentuin. In plaats daarvan wordt er veel aandacht besteed aan onnodige politieke knuffelprojecten zoals dierenwelzijnsbeleid, nota biodiversiteit en met de een zero emissie zone lijken we vooral weer die hardwerkende Leeuwarder te willen raken.
Tijd voor een liberale lente!
Aan de slag voor een veilige, schone en financieel gezonde gemeente, waar iedereen kansen krijgt, mee kan doen, een woning kan vinden en de ruimte heeft om te groeien, bloeien en ondernemen.
Namens de VVD fractie wil ik dan ook specifiek aandacht vragen voor een aantal onderwerpen inclusief bijbehorende moties.
Leg geen tegel in de weg voor de wandelaar
Als je als gemeente de wandelaar op 1 zet, dan moet er in Leeuwarden nog wel wat gebeuren.
Voor onze inwoners moet er het perspectief zijn op een veilige leefomgeving. Onze inwoners en zeker onze ouderen moeten fatsoenlijk over de stoep kunnen lopen zonder het risico om te struikelen over de stenen. Vele straten in onze gemeente liggen er zeer beroerd bij.
De eerste motie waar we mee komen is inspecteer ons stoepen en kom meteen met een plan van aanpak en een kostenplaatje om versneld onze stoepen in stad en dorpen te herstellen. https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/losse-stoeptegels-leiden-tot-duizenden-gewonden.
Veiligheid in de spotlight
Zonder veiligheid geen vrijheid. Je zou extra inspanning verwachten om de veiligheid in de binnenstad te verbeteren. Gezien de structurele dikke onvoldoende in de VPI. En de dalende trend. Het lijkt wel alsof het als een gegeven wordt beschouwd dat nou eenmaal bij een binnenstad hoort, wat de VVD betreft is dit niet acceptabel.
De Springplank – uit de bijstand
In Leeuwarden bestaat al jarenlang een onbalans tussen het aantal werkenden en het aantal mensen zonder baan. Het werkgelegenheidscijfer blijft achter en de werkloosheid is hier hoger dan in de rest van Nederland. Het percentage werkloze jongeren ligt dubbel zo hoog in vergelijking tot vergelijkbare gemeenten. Ditzelfde geldt ook voor het aantal personen met een bijstandsuitkering, zo een 5400. Het terugdringen van de werkloosheid is wat de VVD betreft een van de prioriteiten.
We geven niemand op en vinden dat we ons maximaal moeten inspannen om via werk mensen te helpen in hun bestaanszekerheid en zo min mogelijk afhankelijk te maken van de overheid. Via werk en participatie naar een kansrijke toekomst.
Wij komen dan met een motie die wil onderzoeken of het succesvolle project “Springplank uit de bijstand” in Groningen ook navolging kan krijgen in Leeuwarden.
De motie is gebaseerd op het succesvolle project ‘Springplank uit de bijstand’ uit Groningen. In Groningen bleek een aanpak, die een combinatie van dagbesteding en intensieve begeleiding biedt, zeer effectief bij het ondersteunen van (langdurige) uitkeringsgerechtigden. Deze aanpak helpt hen stappen te zetten richting werk of scholing, door te focussen op wat mensen wél kunnen.
Stimuleren innovatie
Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Wat de VVD betreft is het belangrijk dat we als gemeente onze lokale ondernemers steunen en ondersteunen, om waar het kan te laten innoveren om beter toerust te zijn voor de toekomst. Wat de VVD betreft zetten we maximaal in om ondernemers te ondersteunen en wordt voorgestelde bezuiniging van € 125.000 euro op het innovatiebudget teruggedraaid. Zoals bij de MTR belooft dient de VVD deze motie weer in.
Wonen
Jaarlijks klopt dit college zichzelf op de borst als het gaat om het aantal gerealiseerde woningen. Laten we niet vergeten dat deze cijfers vertekend zijn door herontwikkeling en dat nieuwbouw nog steeds achter blijft. Ook al zijn de voortekenen positief voor Steenslan II en Middelsee; zorgen zijn er zeker. Een aansluiting bij Liander kan minimaal 2 jaar duren, waardoor de gehoopte woningbouwversnelling eerder een vertraging gaat worden. We zien ook de groeiende weerstand tegen bovengrondse hoogspanningsleidingen, ziet het college ook ruimte om hier in Leeuwarden mee aan de slag te gaan.
80 jaar bevrijding
Op 15 april 2025 is het 80 jaar geleden dat Leeuwarden werd bevrijd. In een tijd van geopolitieke spanningen en een oorlog op het Europees continent en zelfs de onrusten in ons eigen land moeten we deze periode van vrijheid en democratie koesteren, vieren en herdenken. In dit kader zijn we als VVD blij met de inzet van het College om 100.000 euro te reserveren voor grote projecten. Wel willen we het college verzoeken ook in te zetten op het onderwijs. Onze jongeren hebben de toekomst. Juist in een tijd van radicalisering en polarisatie zijn goede educatieve projecten essentieel.
De VVD komt hiervoor dan ook met een motie. Deze motie geeft het onderwijs daar zelf de keus in om naar eigen inzicht een plus te doen. Wat te denken van een rondleiding in de blokhuispoort met de klas. Naar het verzetsmuseum, een gastspreker en zo hebben scholen vast zelf ook nog wel ideeen. Geen one size fits all aanpak, maar een actie passend bij het onderwijsniveau en de samenstelling van de klas.
Financiën, schone schijn?
Waar omliggende gemeenten geconfronteerd worden met een ravijnjaar, lijkt de gemeente Leeuwarden de dans te ontspringen. Is dit een boekhoudkundige truc of ook de realiteit? Zo is het hoogst onzeker of de geplande taakstelling op jeugd ook wordt gerealiseerd en worden toekomstige investeringen om de kapitaalgoederen op orde te krijgen vooruitgeschoven naar een volgend college. Gegeven de uitdagingen van Leeuwarden roept dat de vraag op of de met elkaar afgesproken ondergrens van 15 miljoen voor de algemene reserve nog voldoende is. Daarom roepen we het college op om begin 2025 de gemeentelijke financiën te onderwerpen aan een zogenaamde houdbaarheids- en stresstest. Hiervoor kan de monitor van de VNG worden gebruikt. De VVD verzoek het college deze test in te zetten.
https://vng.nl/nieuws/download-de-houdbaarheidstest-gemeentefinancien-2024
Leesbaarheid begroting
Bij de begroting van vorig jaar is de VVD motie Grip op de Gemeente aangenomen. Deze had als doel om in begrotingen en jaarstukken met duidelijke indicatoren te komen, zodat de raad beter in haar kaderstellende rol wordt gepositioneerd en tegelijkertijd de informatiewaarde omhoog gaat (conform adviezen accountant). Als VVD vinden we het, één jaar na dato, buitengewoon teleurstellend dat deze motie slecht tot uitvoering wordt gebracht. Ambities zijn nog steeds vaag, genoemde indicatoren hebben geen directe relatie tot beleid en hoe het college voornemens is te meten, weten en evalueren wordt nergens duidelijk.
Tot slot,
We blijven vooruit kijken. Binnenkort volgt het regenboogprogramma op de raadsagenda, agenderen we samen met D66 de aanpak Vlietzone, gaan we op verzoek van de VVD in gesprek over de aanbevelingen van het koopstromenonderzoek. Wachten we met smart op de evaluatie van het geoptimaliseerde festivalbeleid. En hopen we nu een volgende slag met de prinsentuin te kunnen maken zodat de mooiste haven, ook eindelijk de upgrade en nieuwe voorzieningen heeft om onze recreanten en toeristen te kunnen ontvangen.
Voor de VVD geldt; ruimte geven waar het kan. Grenzen stellen waar het moet.
Marcel Visser - Fractievoorzitter