Beleidskader wonen met zorg

Na een lange periode van voorbereiding hebben we eindelijk het debat kunnen voeren over het beleidskader wonen met zorg. Een steeds groter wordende groep heeft behoefte aan zorg. Tegelijkertijd groeit het aantal zorgmedewerkers niet mee met deze zorgvraag. Dat vraagt veel voor de zorgsector, maar ook voor de huisvesting voor zorgbehoevenden. Daarom is er het beleidskader wonen met zorg. De kern van dit beleidskader is drieledig: 1. inwoners in de gemeente worden gestimuleerd om zoveel mogelijk mee te doen (ook als de zorgvraag wat intensiever wordt), 2. de zorg zo dichtbij mogelijk de eigen sociale omgeving wordt ontvangen en 3. dat de zorg voldoende solide naar de toekomst toe is. 

 

Hierbij wordt een nieuwe wijze van organisatie geïntroduceerd, met drie ‘smaken’ van nabijheid van zorg: Zone basis, plus en top. Het uitgangspunt is dat iedereen die in een dorp of wijk woont, tenminste de faciliteiten van een zone basis heeft: je woont zelfstandig, er is geplande zorg én een ontmoetingsplek dichtbij. Voor meer ondersteuning en een zorggeschikte woning wordt uitgeweken naar een zone plus. Dit geclusterd wonen wordt evenredig gespreid over de gemeente, zodat er een zekere nabijheid is van een zorggeschikte woning. Verhuizen naar een zone top wordt alleen gedaan als er zeer intensieve en/of specialistische hulp nodig is. Deze zorg wordt slechts op een paar plekken, in de stad en Stiens en Grou, geconcentreerd aangeboden.

Als VVD zijn we blij dat het uitgangspunt blijft; wonen waar je wilt. Zodat onze inwoners zorg kunnen blijven krijgen in hun veilige en bekende omgeving, voor zolang dit mogelijk is. Daarbij moeten wel de kanttekening plaatsen dat er wel heel veel wordt vertrouwd op de sociale basis (informele zorg). In de ogen van de VVD is dit wel heel optimistisch, juist in een vergrijzende maatschappij zal de sociale basis onder druk komen te staan. En laten we ook niet vergeten, van een vrijwilliger die informele zorg aanbiedt mag niet hetzelfde worden verwacht als een betaalde arbeidskracht. 

In het verlengde hiervan zien we ook onnodige betutteling voorbij komen. De gemeente Leeuwarden meent te weten waar onze Leeuwarder zorgbehoevende op zit te wachten en wil hier ook wel een prominente rol in spelen. Wij als VVD willen de gemeente oproepen te vertrouwen op de verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de inwoners zelf. Zij weten zelf heel goed waar ze behoefte aan hebben en hoe ze dit kunnen organiseren. 

Doordat de nadruk wel erg op inwoners van huurwoningen ligt in het beleidskader, hebben we ons opnieuw hard gemaakt voor een eigen woningbezitters. Al eerder hebben we via een motie gevraagd om een doorstroommakelaar. In het beleidskader hebben we deze nog onvoldoende terug zien komen, maar we zijn blij dat de wethouder heeft toegezegd dat er bij corporaties al een doorstroommakelaar heeft aangesteld, en dat ook Amaryllis hierin een rol pakt. In een doorstroommakelaar zien we als VVD namelijk kansen. Zorgbehoevenden worden ontzorgd en ondersteund bij het zoeken van een passende woonvoorziening, zodat er eindelijk werk gemaakt kan worden van doorstroming op de woningmarkt.

In totaal waren er vijf moties die werden ingediend bij de besluitvorming. We lichten twee moties toe die we van harte hebben ondersteund. 

  1. Mogelijk maken van een pre-mantelzorgwoning: dit geeft ruimte om al in een vroeg stadium een mantelzorgwoning te plaatsen op eigen terrein. Op die manier wordt betaalde zorg ontlast en kunnen de zorgbehoevenden worden opgevangen door dierbare familieleden. Deze motie kon op brede steun rekenen in de raad.
  2. Samen werken aan wonen met zorg: deze motie beoogt om initiatieven van onderop te faciliteren en ondersteunen. In wijken en dorpen zijn er namelijk regelmatig particuliere initiatieven, die verzanden in de (ambtelijke) uitvoering. Ook deze motie kon rekenen op brede steun in de raad. 

Nu komt het aan op uitvoering. In de loop van 2025 zal de uitvoeringsagenda richting raad komen. 

 

Woordvoerder - Geu Luik