De literatuurbankjes van Leeuwarden

Soms heb je als raadslid  een lange adem nodig maar soms lukt het om als oppositiepartij ook in korte tijd steun te vergaren voor een ludiek plan.

Boekbankjes in Bulgarije
Afgelopen jaar zag ik op internet een artikel voorbij komen over boekbankjes in Bulgarije. Het betrof bankjes in de vorm van een boek met daarop tekstfragmenten (zie foto). Het leek me een leuk idee om zoiets ook in Leeuwarden te introduceren om Leeuwarden City of Literature extra onder de aandacht te brengen.

Komen naar Leeuwarden
Vanuit een aantal partijen kreeg ik direct bijval voor deze suggestie dus ben ik om te beginnen in gesprek gegaan met City of Literature. Zij omarmden het idee en zagen ook wel mogelijkheden om  het te combineren met bijvoorbeeld een literatuurwandeling of de poëzietegels.

In overleg met de ambtelijke dienst heb ik vervolgens een motie uitgewerkt waarin we het college vragen een plan van aanpak op te laten stellen voor de realisatie van één of meerdere literatuurbankjes. Deze motie werd in de vergadering van 17 februari raadsbreed aangenomen. Dit bleef niet onopgemerkt. Via de mail, social media en de rubriek Gehoord & Gezien in de Leeuwarder Courant zagen we onder meer suggesties voor de locatie van en/of de tekst op de bankjes voorbij komen. Het is nu afwachten tot het college met een voorstel komt maar ondertussen heb ik alvast meerdere afspraken staan voor een bakje koffie op het eerste bankje.

Met vriendelijke groet,

Petra