VVD vraagt extra inzet voor locale ondernemers

Wat is een stad zonder ondernemers. Even winkelen, even ergens een kopje koffie drinken en 's avonds uit eten. Het zijn die ondernemers die onze steden en dorpen gezellig maken.Het ondernemersklimaat is echter broos in onze gemeente.  Hierdoor hebben veel ondernemers geen grote reserves. Veel ondernemers zijn momenteel noodgedwongen dicht en missen veel kostbare omzet. Iets waarvan ze hopen dat ze die zo snel mogelijk weer kunnen inlopen. Inhalen niet uit rijkdom maar om niet om te vallen. Inmiddels zien we dat de eerste ondernemers slachtoffer zijn geworden van dit virus. Het spook van de crisis is groter dan de crisis alleen. Wij willen dat de ondernemers alle ruimte krijgen om hun omzet weer goed te maken, daarom vragen we het college om meer ruimte op het terras toe te staan, extra lange openingstijden, het 1e uur gratis parkeren en actief te onderzoeken hoe lokaal winkelen verder gestimuleerd kan worden.


De VVD Fractie stelde de volgende vragen aan het college over de ondersteuning van ondernemers:

Leeuwarden, 24 april 2020

Geachte College,

De Rijksoverheid en veiligheidsregio’s hebben onder meer de tijdelijke sluiting tot en met 19 mei 2020 van eet- en drinkgelegenheden opgelegd. Aldus een rondgang van het ANP langs enkele horecaondernemers houden veel horecabedrijven het hooguit nog een paar maanden vol als de restaurants en café's gesloten blijven en er niets verandert aan de maatregelen vanuit de overheid en pandverhuurders. De 1,5 meter afstand beperkt het aantal klanten aanzienlijk.
Zo voorspelt voorzitter Corné van de Erve van de Regio Fryslan van Koninklijke Horeca Nederland: als een restaurant nu veertien tafeltjes heeft, kunnen dat er straks nog maar drie zijn.
Naar aanleiding van deze zorgwekkende berichtgeving heeft de VVD fractie dan ook de volgende vragen:

1) Is het college bereid om samen met ondernemers, de buurt en de veiligheidsdiensten actief te onderzoeken of de terrassen van ondernemers tijdelijk kosteloos verruimd kunnen worden zodat beter aan de 1,5 meter afstand tegemoet gekomen kan worden zonder te veel aan capaciteit in te moeten boeten? Zo nee waarom niet?

Het is waarschijnlijk dat horecaondernemers zullen vragen om verruiming van de openingstijden om de verwachte drukte in goede banen te kunnen leiden en een (deel) van de omzet goed te kunnen maken.

2) Is het college bereid om te onderzoeken of de openingstijden van de terrassen met een uur verruimd kunnen worden? Zo nee waarom niet?

Onze binnenstad is, net als vele andere steden wereldwijd, hard getroffen. Mede daar de grote evenementen waar onze gemeente inmiddels om bekend staat dit jaar (vooralsnog) niet doorgaan. Dit is extra pijnlijk voor Leeuwarden gezien onze relatief broze lokale economie die net weer aan het opkrabbelen was en profiteerde van een herwonnen interesse van toeristen. Het is derhalve alle hens aan denk om de lokale economie te stimuleren en zo veel mogelijk mensen naar Leeuwarden te trekken voor het moment dat een ieder onze stad weer kan bezoeken.
Een van de beproefde middelen om dat te kunnen doen, is het tijdelijk gratis maken van het eerste uur parkeren. We zien dat meerdere gemeenten (waaronder Amsterdam) hiertoe over gaan.

3) Bent u bereid om het 1e uur parkeren gratis te maken? Zo nee waarom niet?

Veel ondernemers komen in cashflow problemen. We kunnen ze allemaal een handje helpen door bestedingen niet uit te stellen maar naar voren te halen. Bestel nu alvast dat kerstpakket, of kom dit jaar met een Coronapakket voor je personeel en relaties. Koop nu alvast een bon bij je favoriete zaak die je later inwisselt. Bestel te eten bij je favoriete restaurant en stimuleer zo je lokale ondernemers. Veelal is het momenteel echter nog wat ondoorzichtig wat je voor je lokale ondernemers nu precies kunt doen, waar je bonnen kunt bestellen, etc.

Een initiatief wat dit probleem aanpakt is bijvoorbeeld de Flexyapp (https://www.propertynl.com/nieuws/Flexyapp-steun-in-de-rug-voor-lokale-ondernemers-Almere-Centrum/18e5c55a-e7b7-448b-9e3d-4676454515f7) , met de app kunnen inwoners bij lokale ondernemers bestellen die nog dezelfde dag gezamenlijk tegelijkertijd worden geleverd.

4) Bent u het eens dat initiatieven als de Flexyapp interessante platforms kunnen zijn om lokale bestedingen te stimuleren?
5) Bent u bereid om samen met bijvoorbeeld het LOF en Winkels in Leeuwarden te onderzoeken of een dergelijk initiatief ook voor Leeuwarden interessant kan zijn?

Graag ontvangen we zo spoedig mogelijk antwoord op onze vragen.


Serge Hollander