Reces

Het reces is voorbij. De fractie mag weer doen wat ze het leukste vindt. Over onze stad waken en deze nog mooier maken! Overigens is het een misverstand dat de politiek niets doet tijdens het reces. Zo waren we onder andere druk met krakers, Psy-Fi, CityRock en Into the Grave, werd er nagedacht over het nieuwe verkiezingsprogramma, nieuwe plannen uitgedacht en nog veel meer.

Tijdens het reces werd ook het Indiëmonument vernield. Dit nieuws schokte ons hevig. In mijn reactie op dit nieuws noemde ik de daders hufter en/ of hufterettes. Door deze vernielzuchtige daad worden de wonden van de nabestaanden weer opengereten. Een schade die onherstelbaar is en waarvan de emotionele schade onbetaalbaar is. Een schade die wat mij betreft tot de laatste cent moet worden terugbetaald door de daders maar als het aan mij ligt gaan ze daarnaast samen met de nabestaanden langs de Leeuwarder scholen om te vertellen over de oorlog in Nederlands-Indië en uit te leggen waarom het zij het monument hebben vernield.

Het is voor mij ondenkbaar en barbaars dat je een monument, een plek om stil te staan bij de verschikkingen van de oorlog, vernielt. Het zijn waarden die je al in je jeugd leert, net als 2 minuten stil zijn op 4 mei. Op dit soort waarden is Nederland gebouwd. Steeds vaker bekruipt mij echter het angstige gevoel dat we moeten strijden voor het behoud van deze waarden en onze vrijheden Het lijkt er op dat linkse kabinetten ze wellicht te lang voor lief hebben genomen en dat we hier nu de wrange vruchten van plukken. We moeten ons realiseren dat de wereld verandert en dat waarden als de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt (zonder bang te hoeven zijn), de vrijheid om te mogen zijn wie je bent en je eigen mening te hebben steeds vaker onder druk staan. Ik vond het opvallend om te zien hoeveel nuchter en weldenkende mensen in mijn nabije omgeving hun vakantiebestemming lieten beïnvloeden door de onrust en terreurdreiging. Turkse vrienden gingen dit jaar voor het eerst sinds jaren niet naar familie in Turkije, veel mensen kozen dit jaar niet voor hun vertrouwde vakantieadres in Franrijk en onze luchthavens veranderden van vrolijke plekken in beladen en zwaar bewaakte no go areas waar je niemand vertrouwt.

Ik ben er heilig van overtuigd dat ons land meer dan ooit een sterke VVD nodig heeft. Een partij die durft te zeggen waar het op staat, de mouwen opstroopt en handelt vanuit kracht en niet vanuit angst. De Tweede Kamer verkiezingen van 2017 werpen hun schaduw vooruit. Landelijk en lokaal maakt de VVD zich op voor wellicht de meest uitdagende verkiezingen onder lijsttrekker Rutte. We willen in maart volgend jaar weer de grootste partij van Nederland worden. Om dit doel te kunnen bereiken zullen we ons allemaal moeten inzetten. Het wordt de hoogste tijd dat we deze provincie oranje laten kleuren. Dat verdient Nederland, Fryslân en onze mooie gemeente.

Serge Hollander
Fractievoorzitter