Indiëmonument in Leeuwarder Rengerspark vernield

Foto: Omrop Fryslân, Alle Faber

Hufters en/ of hufterettes

Zo noem ik de mensen die het een goed idee vonden om het Indiemonument onherstelbaar te vernielen.Het monument, de plek om stil te staan bij alle 168 slachtoffers die op het monument genoemd staan. Namen van familieleden, echtgenoten en vrienden. Nadenken over hun onfortuinlijke lot maar ook over de wreedheden van oorlogen en om te leren van het verleden.
En toen kwamen jullie. Stoer, vol met adrenaline en zin om te rellen? De jonge soldaat was voor jullie niet heilig. Of was hij gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Het resultaat van deze actie kennen we helaas. Een gevallen soldaat, zoals er zovelen vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door deze daad worden de wonden van vele nabestaanden weer opengereten.

Een schade die onherstelbaar is en waarvan de emotionele schade onbetaalbaar is. Een schade die wat mij betreft tot de laatste cent moet worden terugbetaald door de daders. Ik hoop dat jullie snel worden gevonden zodat jullie kunnen uitleggen hoe jullie tot deze actie kwamen. Jullie zullen vast een verklaarbare reden hebben.. En ja ik ben cynisch...

Nog even dit. Ik lees op sommige plekken dat sommige mensen wijzen naar de festivalgangers van Into the Grave. Waarom? Omdat ze in de buurt logeren? Dat doen studenten en vele Leeuwarders ook. Omdat ze zwarte kleren dragen en lang haar hebben?

Het doet mij denken aan de tijd van de Beatles toen sommige ouders verboden om naar concerten van dat langharige tuig te gaan of thuis te komen met iemand met lang haar. Lieve mensen de jaren 60 zijn niet meer. Dus speel geen eigen rechter en veroordeel geen groepen maar veroordeel de hufters en of hufterettes die het monument vernielden.

Serge Hollander, fractievoorzitter

http://www.omropfryslan.nl/nijs/656236-ynjemonumint-yn-ljouwerter-rengerspark-folslein-fernield